Premieră mondială: a fost sintetizat amidon din dioxid de carbon

Cunoaștem cu toții ca singura cale cunoscută pentru a transforma dioxidul de carbon în amidon este cea oferită de plante prin intermediul procesului de fotosinteză. Oamenii au domesticit acest proces prin intermediul agriculturii, astfel că hrana întregii lumi pare asigurată. Totuși, agricultura este un proces extrem de costisitor atât din punct de vedere al inputurilor necesare cât și al impactului ecologic. În plus, aceasta este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice, schimbari care par a amenința în viitor securitatea alimentară a omenirii. Găsirea unei metode mai simple și mai putin costisitoare pentru transformarea dioxidului de carbon în amidon a reprezentat un deziderat major al biotehnologiei și iată că pare a fi fost atins, deocamdată la nivel experimental.

Realizarea face obiectul unui studiu publicat de oameni de știință chinezi în revista Science și se bazează pe folosirea unor catalizatori chimici împreună cu o combinație specifică de enzime. Eficiența procesului este estimată a fi de 8,5 ori mai mare decât cea a fotosintezei din plantele de porumb. Procesul, implică reducerea dioxidului de carbon la metanol prin intermediul unui catalizator organic, transformarea enzimatică a metanolului în unități de glucoză, urmată de polimerizarea acestor unități sub formă de amidon. Ciclul de reacții necesar implică 11 reacții de bază și conduce la obținerea unui amidon care are aceiași structură cu amidonul obișnuit.

“Dacă, în viitor, costul global al procesului poate fi redus la un nivel economic comparabil cu agricultura se așteaptă ca acesta să economisească peste 90% din terenurile cultivate și resursele de apă dulce” a explicat Yanhe Ma, microbiolog la Institutul de biotehnologie industrială Tianjin, autorul corespondent al studiului. 

Realizarea infrastructurii necesare pentru a reproduce ciclul de reacții respectiv la nivel industrial nu a fost încă realizată și probabil că va mai dura ani până când o astfel de tehnologie va concura efectiv agricultura. Studiul arată însă care este potențialul biotehnologiilor și încurajează interesul pentru cercetări similare care ar putea îmbunatății șansele de atingere a obiectivelor de securitate alimentară cu un impact ecologic minim.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑