Studiu: Pâinea de secară este mai eficientă pentru pierderea în greutate decât cea de grâu

Singurul nutriționist pe care l-am urmat vreodată în tentativa de a slăbi prin dietă avea o fixație pe care nu am înțeles-o atunci pentru tipul pâinii care trebuia consumat: doar două felii de pâine de secară, dimineața, la micul dejun. Iată că un studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia afirmă că pâinea de secară este de fapt mai eficientă și foarte probabil mai sănătoasă pentru pierderea în greutate în comparație cu pâinea din grâu.

Studiul a inclus 242 de persoane supraponderale cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani, împărțite în două grupuri: unul care a consumat pâine din făină albă de grâu, în timp ce celălalt a consumat produse din secară din cereale integrale. Ambele grupuri au beneficiat de porții ajustate care să furnizeze același aport caloric (valoare energetică), iar toți participanții au fost sfătuiți cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase care ar trebui urmate de  un dietetician pe parcursul studiului.

După 12 săptămâni, cercetătorii au reușit să concluzioneze că, în timp ce ambele grupuri au reușit să piardă în greutate în timpul studiului, grupul care a consumat produse din secară din cereale integrale a pierdut în medie cu un kilogram mai mult decât grupul care a consumat exclusiv produse obtinute din grâu.

Deși organizarea studiului este un pic controversată (compară efecte furnizate de consumul de produse obtinute din făină albă de grâu cu efecte furnizate de făina integrala de secară, deci efectul consumului nu poate fi pus neaparat la nivelul opoziției dintre grâu și secară, cum afirmă titlul cercetării, ci mai degrabă la nivelul făină albă vs. făină integrală) studiul este totuși interesant pentru că la nivelul lui autorii au reușit să surprindă aspecte legate de variația individuală la consumul de alimente, o dovadă a faptului că fiecare organism are un răspuns prorpiu la o anumită dietă: „Deși am văzut o diferență globală în scăderea în greutate între grupul care a consumat secară și grupul care a consumat grâu, a existat, de asemenea, o variație foarte mare în cadrul acestor grupuri. Înțelegerea modului în care diferitele persoane răspund diferit la aceleași alimente poate deschide calea pentru diete special adaptate pe baza nevoilor individuale. În prezent, investigăm dacă anumite bacterii specifice din intestin ar putea fi explicația din spatele motivului pentru care unii oameni au slăbit mai mult decât alții care au urmat dieta de secară” a declarat, Rikard Landberg, profesor de alimentatie și sănătate la Universitatea Chalmers și unul dintre autorii studiului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: