Guvernul pregătește o nouă lovitură industriei alimentare: TVA de 19 % la o mare parte dintre alimente!

Într-o completă lipsă de viziune asupra bunului management al finanțelor țării, pe fondul păstrării pensiilor speciale, prin complicitatea dintre politicieni și Curtea Constituțională, risipei cvasigenerale a banilor publici prin tot felul de beneficii de care are parte exclusiv aparatul bugetar (tichete de vacanță, norme de hrană, sporuri pentru condiții vătămătoare etc), asta ca să nu mai punem la socoteală investițiile inutile în interesul firmelor de apartament care parazitează statul, Guvernul Ciolacu s-a asmuțit asupra industriei alimentare prin tot felul de măsuri a căror singur scop este jefuirea fără milă a mediului privat. În contextul de reglementări pe care acesta le preconizează pentru cârpirea deficitului bugetar este și aceea de a crește TVA la 19 % pentru toate produsele care conțin mai mult de 5 % zahăr. Măsura este prevăzută în proiectul de ORDONANTA pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Acest lucru va determina scumpirea unor produse precum: biscuiții, cozonacii, checurile, produsele de foietaj, produsele obținute în industria de panificație din aluaturi dulci. Mai mult, industria va trebui să lucreze practic cu două cote de TVA ceea ce va complica inutil afacerile, mai ales pentru micii producători și comercianți.

Impactul aceste măsuri va fi catastrofal asupra consumului deoarece aceste produse vin după valuri de scumpiri ale principalelor ingrediente. Mai mult, majoritatea procesatorilor sunt deja afectați de măsuri stupide precum cele legate de plafonarea preturilor de vânzare pentru produsele la care au cel mai mare rulaj și sunt în imposibilitatea de a-și permite să acopere din propriile lor marje eventuale creșteri de preț pentru a-și menține competitivitatea. Măsura vine în contextul în care în industrie sunt așteptate și alte decizii guvernamentale cu impact semnificativ asupra afacerilor: renunțarea la facilitățile fiscale pentru angajați, care va pune angajatorii într-o mare dilemă, fie să suporte ei înșiși diferențele pentru păstrarea salariului net al angajatilor, fie să se pună în situația stăpânirii unui val de nemulțumiri din partea acestora, deoarece veniturile lor vor scădea semnificativ, creșterea salariului minim, impozitarea suplimentară a tichetelor de masă, scăderea plafonului pentru microintreprinderi, creșterea impozitului pe dividente etc.

Guvernul Ciolacu pare că se mișcă în economia românească precum un elefant într-un magazin de porțelanuri, fiind incapabil să ia decizii fără distrugă iremediabil ceva care funcționează  cât de cât bine. Într-o adresă trimisă astăzi prim ministrului federația Romalimenta atrage atentia că „reducerea TVA la alimente, de care ne bucuram abia din 2015, dupa insistente argumentate la toate nivelurile, a fost si este un act de normalitate, toate statele UE (ca si din afara Uniunii) practicand o cota redusa, tocmai in ideea ca hrana este un drept elementar, esential, al tuturor cetatenilor europeni. Initierea unor masuri in sens invers ne-ar exclude, pur si simplu, din concertul european, in acelasi timp in care alte tari, fortate de inflatia alimentara care este o realitate (ca si la noi) au ajuns sa reduca TVA la zero (Spania, Polonia). Nicaieri in Europa nu se practica TVA majorat la produse precum : biscuiti, cozonaci, produse de patiserie si alte produse din aceasta categorie, ciocolata, etc!”

P.S. Desigur, o să apară în spațiul public și ideea că măsura de mai sus este menită să consolideze sănătatea poporului nostru dac prin descurajarea consumului de produse care ar fi în pericol să-l îngrașe. Un fel de tăiere a viilor, Marcelică de la Buzău imitându-l pe Burebista! Departe de mine de a face apologia consumului excesiv de zahăr, dar totuși vorbim de produse consumate în mod tradițional și care fac parte din dieta noastră de sute de ani. Cozonacii și biscuiții nu sunt băuturi carbogazoase, având valori nutriționale și biologice superioare acestora! Dacă Guvernul ar vrea să pară preocupat de sănătatea noastră mai bine ar pune capăt risipei de bani din sistemul public de sănătate și s-ar întreba cum este posibil ca o gravidă să nască în fața spitalului în contextul în care ne plângem că cuplurile refuză să facă copii, cum este posibil să rămâi cu o bucată de bicicletă în tine după ce treci printr-o operație și te mai vede încă un doctor, cum e posibil, ca bolnavi fiind să fugim cu banii de zile negre în spitalele din mediul privat când contribuim cu zeci sau sute de mii de euro pe parcursul vieții noastre la sistemul sanitar, iar atunci când avem cu adevarat nevoie, acesta nu este în stare să ne ofere nimic?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑